tiistai 3. marraskuuta 2015

Dobopallon valinta

Minkä kokoinen dobopallo? Pienin dobopallo on 35cm (taitaa olla aika uusi koko) ja suurin 95cm, joten jokaiselle koiralle löytyy sopiva pallo. 35cm sopii mm chihuille ja suurin pallo jopa tanskandogille. Pallon tulisi olla ainakin 10cm korkeampi kuin koiran säkäkorkeus ja jos mietit kahden koon välillä, valitse suurempi. Ohjaajalle isompi pallo on helpompi varsinkin, jos ohjaaja itse on pitkä ihminen. 

Pallokoot (koko ilmoittaa halkaisijan): 35, 45, 55, 65, 85 ja 95 cm

Kuvassa 45,55,85 ja 95 + puudelilinssilude
Nukan säkäkorkeus on noin 37cm ja minulla on kotona 65cm pallo. Nukka pystyy tekemään hyvin myös 85cm pallolla, mutta sillä liikkeet ovat ehkä liiankin helppoja joskus. Nukka tekee hyvin myös 55cm pallolla, mutta minulle itselleni omaan treeniin 55cm dobopallo tuntuu ihan liian pieneltä, koska itse olen 170cm pitkä. Koiralle on olemassa myös liikkeitä, joissa pieni dobopallo olisi tarpeen mm koiravatsalihasliike. Tähän liikkeeseen Nukalle sopisi 35cm pallo hyvin, mutta mietin että kannattaako minun hankkia pikkupalloa, jos sillä vain harvoin tekisi muutamaa liikettä.

Pitkäselkäisille koirille pitää valita pallon koko niin, että koiran on mukava olla pallon päällä seisaaltaan. Mm gorgien ja mäyräkoirien dobopallon valintaan ei käy sääntö 10cm yli säkäkorkeuden. Pitkäselkäisillä koirille kannattaa pallo valita niin korvat nostetaan pystyyn ja siihen lisätään noin 10cm. Toki pitkäselkäisen koiran voi olla hankalampi tällöin oppia hyppäämään pallon päälle, kun pallo on korkeampi. Pallon päällä on kuitenkin enemmän pinta-alaa ja pitkäselkäinen koira pystyy tekemään enemmän temppuja. Esim kieppi ("ympäri pyörähdys kuin häntää jahdaten") ei onnistu turvallisesti pitkäselkäiseltä koiralta liian pienellä pallolla. Väitän turvallisuusriskiksi sen vuoksi, että ei ole tarkoitus että kieppiä tehdessään koira taipuu äärimmäisyyksiin jolloin esim kylkilihasten revähdysriski kasvaa. Kieppi on muutenkin haasteellisempi liikkeenä hyvin pitkäselkäiselle koiralle kun vertaa koiraan jonka selkä on keskipitkä.


Miksi tavallinen jumppapallo ei käy? Ovaalin mallinen pallo on parempi koiralle tasapainoharjoituksiin. Dobon idea ei muutenkaan ole että koira seisoisi missään tilanteessa yksin pallolla. Ovaalin mallista palloa on ohjaajan helpompi tukea kuin pallon mallista jumppapalloa, kun koira on pallon päällä. Jumppapallojen muovi on ohutta ja ei välttämättä kestä koiran kynsiä. Jos jumppapalloon tulee reikä se tyhjenee vauhdillan tai jopa pitää poksahdusmaisen äänen. Dobopallo tyhjenee rikkoutuessaan hitaasti. Dobopallon pinta on sellainen, että koiran tassuilla on pitoa ja jumppapallojen pinta saattaa olla koiralle liian liukas.  

Huomaa villakoiran kuono kuvassa


 Dobopallon käyttövinkkejä:

- Dobopallo kestää jopa 400kg. Dobopallo sopii liikuntavälineeksi isoillekin ihmisille.

- Dobopalloja tehdään kahdesta erilaisesta materiaalista: sileäpintaisempi paksumpi materiaali ja vähän ohuempi mattapintaisempi materiaali. Eri väriset pallot saattavat olla erilaista materiaalia. Olen kokeillut molempia materiaaleja ja pienen koiran tassuille näissä en huomaa mainittavaa eroa. Voisin kuvitella että ison koiran omistaja saattaa huomata eron paremmin, kun koirallakin on painoa enemmän. Muistan kuulleeni, että jos koiralla on pitkät karvat anturoiden välissä, saattaa mattapintaisempi pallomateriaali olla parempi vaihtoehto.
Pinkki dobopallo on mattapintainen ja muut pallot kuvassa sileämmällä pinnalla (kuvassa kiiltävät enemmän).
  
- Muista lyhentää koiran kynnet säännöllisesti. Pallo kuluu vähemmän jos kynsien leikkuun jälkeen lisäksi viilaat kynsiviilalla terävimmät kynnenreunat kynsistä.
 
- Älä jätä dobopalloa vahtimatta koirasi ulottuville ja jos kotona on kissoja, varo etteivät kissat oleile pallon lähellä. Kissan kynnet ovat kumimateriaalille kohtalokkaat. 

-Varmista ettei koirasi pääse koskaan hyppäämään pallolle ilman, että olet pitämässä pallon paikoillaan.

- Dobopallon voi pestä hyvin, mutta varo liuotinaineita. Esim miedonnettu astianpesuaine käy dobopallon pesuun.

- Olen kuullut että rikkoutuneen dobopallon saisi hyvin korjattua aineella, joka käy myös mm lasten täytettävien uima-altaiden korjaukseen. Korjauksen tekemisestä minulla ei ole omaa kokemusta.

- Dobopallon mukana tuleva pumppu on kömpelö käyttää ja itse täytän pallon pyörän pumpulla johon saa sopivan suuttimen. 

- Kompressori on paras ja nopein keino täyttää dobopallo!  

- Jos pallo on kylmässä, ilma tiivistyy sen sisällä ja pallo pienenee (esim jos jätät pallon kylmään autoon). Lämpimässä käy päinvastoin ja pallo muuttuu pinkeämmäksi. Huomioi tämä jos kuljetat omaa palloasi autolla treeneihin eri vuodenaikoina.

- Dobopalloa ei saisi säilyttää suoraan auringonpaisteessa. Aurinko saattaa pitkällä aikavälillä alkaa hapertamaan pallon materiaalia. Tähän mennessä oma dobopalloni asuu olohuoneessa ja varjossa.

- Dobopallolla voi treenata myös ulkona esim nurmikolla.

- Dobopallo kiinnostaa lapsia, joten kannattaa huomioida tämä jos sinulla on lapsia tai luonasi vierailee lapsia.

- Dobopalloa voi käyttää mm työtuolina tai sen päällä voi katsoa televisiota. Hupsista! Syvät lihakset saattavat tehdä töitä samalla... 

Ja lopuksi... Vaikeinta pallon valinnassa on valita väri, josta tykkäisi eniten! :)

- Mirtsi