Olen jo pitkään miettinyt että aiheesta pitäisi vähän jotain kirjoittaa. Kohta aihe on itselläkin ajankohtainen, koska meille muuttaa pian pentu. Kyllä! Nukka saa pikkusiskon, joka ärsyttää, riehuu, sotkee ja mikä pahinta vie mamman huomion. Aika näyttää mitä pikkupentu Pirren kanssa aletaan harrastamaan. Aluksi opetellaan ihan vaan käyttäytymään...
Tässä kirjoitelmassa on pohdintaa siitä miten pennun kanssa voi doboa harrastaa ja mitä täytyisi huomioida. Varmasti monet ihmiset ovat sitä mieltä että Doboa ei voi harrastaa pennun kanssa ollenkaan (ei agilitykään ole pentujen harrastus), vaan pitäisi odottaa että koira on kasvanut lähes aikuisikään. Agilityn saisi aloittaa vasta kun koiran luusto on täysin kehittynyt, mutta agilityssa kilpailevan koiran alaikäraja on kuitenkin 18 kk. Luusto voi kehittyä monella rodulla kuitenkin vielä 18 kk iän jälkeenkin. Mistä sitä koskaan tietää milloin pentu on tarpeeksi kehittynyt agilityn tai dobon aloittamiseen? Siinäpä sitten pulma, johon on vaikea keksiä oikeaa vastausta. Dobon aloittaminen pennun kanssa on aika arka aihe kirjoittaa ja isolla todennäköisyydellä aina on joku koiraharrastaja tai -expertti, joka vetää hernettä nenään ja on ihan toista mieltä kuin mitä itse olen tästä aiheesta.
Uuden pennun omistajat ovat usein innoissaan kaikista niistä mahdollisuuksista, joita olisi kiva kokeilla oman koiran kanssa. Jos pennun kanssa kiinnostaa kokeilla doboa niin tämä kirjoitus toivottavasti auttaa siinä alkuun ja hahmottamaan miten pennun turvallisuus pitäisi ottaa huomioon. Nukka-pennun kanssa olin tosi innokas kokeilemaan doboa, mutta tästä aiheesta ei ollut kerrottu missään.
Tämmöinen miniotus meille muutti joulukuussa 2013 (lumeton joulu). Taskupuudeli kasvoi sittemmin sellaiseksi ettei sitä mahdu kuljettamaan kylmällä kelillä takin sisällä... |
Nukka ja nukkamatto |
Agilityssä varsinkin kuulee harrastajien lausuvan välillä mielipiteitä suuntaan ja toiseen, että millainen liikunta on hyväksi pennulle ja millainen ei. Minusta koiranpennun liikunnan tarpeen määrittämiseen voitaisiin soveltaa ajatusta, että mitä jos pentu olisi ihmislapsi. Sirkuskoulu aloitetaan ihmislapsilla yleensä nuorena monestakin syystä esim tasapainon kehittyminen, kehon hallinta, varhainen lihasmuisti, reaktioaika, koordinaatiokyky jne. Tässä esimerkissä tulee suureksi osaksi esille ne syyt, miksi pentukoiran kanssa doboharjoittelusta on hyötyä koiran myöhemmälle iälle.
Camilla Peura kertoi kerran kokeilustaan, jossa 6 viikkoiset (kävelevät ja liikkeitään harjoittelevat) noutajan pennut saivat leikkihuoneeseensa lörpän ihmeteltäväksi. Ensin sen päälle yksikään pennuista ei uskaltanut mennä, mutta tassuilla kokeiltiin huojuvaa kumista alustaa. Kun pito varmistui vähitellen etutassujen alla niin pikkuhiljaa lörpän päälle piti kiivetä kokonaan. Kyllä lörppä vaan huojutti tassuja ja kyljelleen siinä muksahtaa ja alas lörpän päältä. Kun tätä tapahtui muutaman kerran niin lopulta lörpän päällä pystyi seisomaan kaikilla neljällä tassulla ilman huojumista. Tasapaino ja kehon hallinta kehittyivät lörpän ansiosta aikaisessa vaiheessa ja Camillan mukaan tästä pentueesta pääsi koiria virkamiehiksi. Jos tiedät millaisia vaatimuksia poliisin tai tullin koirilta vaaditaan, niin tiedät että fysiikan pitää olla erinomaisessa kunnossa.
Sallittuja koiran doboharjoitteita ja -temppuja mitä voi pennun kanssa tehdä (ohjeet ja neuvot löytyvät kirjasta Dobo -koiran kanssa kuntoon, kirj. Camilla Peura) ovat liikeratojen avaukset, helpot koiran harjoitukset lörpällä ja puolipalloilla, alkuverryttely, loppyverryttely, venytykset (ihan kevyet ja lyhytkestoiset riittävät, ei ääriasentoja) ja dobopallon pyörittäminen etutassuilla (koira ei pallon päällä). Nämä harjoitteet käy lähes minkä ikäisille terveille koirille tahansa kunhan noudattaa ohjeita miten liikkeet tulisi suorittaa. Pentudobokurssi olisi paras valinta päästä alkuun doboharjoittelussa pennun kanssa, jolloin ohjaaja on kertomassa, näyttämässä ja ohjaamassa liikkeet.
Pennut innostuvat herkästi ja välillä ongelmallisempaa on saada pentu rauhoittumaan kuin aktivoitumaan yhdessä tekemisestä. Omistajan vastuulla on että vaikka pentu olisi yli-innokas harjoittelemaan, harjoittelu ei saa olla liian intensiivistä tai pitkäkestoista. Koiranpennut eivät aina ymmärrä milloin mennään ylikierroksilla ja silloin yleensä sattuu niitä vahinkoja. Koiranpentusi ei osaa kertoa sinulle että edellispäivän harjoittelusta lihakset ovat kipeät, olo on apea ja ruokakaan ei maistu. Siinä sitä sitten on kauhea huoli miten iloinen pentu yhtäkkiä vaikuttaa kipeältä.
Aktiivinen pentu hetken aikaa rauhoittunut ja myös omistaja 2013 |
Lörpän päällä voi pieni pentu turvallisesti harjoitella tasapainoilemaan. Koira ei putoa eikä pääse hyppäämään korkealta. |
Huomasit että en suosittele dobopallolle pennun opettamista. Ihan tylsää, mutta sen ehtii varsin hyvin myöhemmin. Alas pallolta laskeutumiset voivat olla vauhdikkaitakin jos pentu on innokas ja isot toistuvat tärähdykset ovat riski pennun terveen kehityksen kannalta. Ajattele asiaa vaikka niin, että kun pentusi on saavuttanut säkäkorkeutensa niin silloin vasta sinun kannattaa hankkia oikean kokoinen dobopallo kotiin, jotta pallo on sopiva sinun koirallesi. Liikkeitä ja temppuja on niin paljon mitä dobossa pääsee tekemään ilman varsinaista dobopalloa, että kyllä minä ainakin pystyn ohjaamaan ihan kokonaisen pentudobokurssin missä tekemistä ja opeteltavaa riittää ilman, että pentua hyppyytetään dobopallolle. Ihmiset pääsee kyllä jumppaamaan pentudobokurssilla hien pintaan ja vatsalihakset kipeiksi ilman rajoitteita paitsi oma kunto ja motivaatio :D
Pentudobokurssi toimisi muuten loistavasti myös seniorikoirille, joten tässä aloin pohtimaan että millainen kurssin nimi olisi hyvä että kurssille osallistuisi pentuja ja seniorikoiria. Onko ideoita?
-Mira