torstai 29. lokakuuta 2015

Miten aloittaa doboharrastus? Tarvikkeet kotiin?

Suosittelen tutustumaan lajiin Dobo-lajin kotisivuilta Dobo - koiran kanssa kuntoon. Tähän kirjoitukseen en ala kirjoittamaan samoja tekstejä, kuin mitä löytyy jo valmiiksi Dobon sivustoilta lajikuvauksesta.

Alkuun todettakoon että dobo ei ole oikea lajivalinta, jos sinulla ja koirallasi ei ole yhtään huumorintajua, jos koette että kaikki pitää oppia heti ilman harjoittelua, jos et ole valmis vuodattamaan yhtään hikipisaraa, jos tiedät että jumppapallolta pehmeästi alas muksahtaminen on liian noloa itsetunnollesi tai jos sinua ei kiinnosta uusien taitojen opettaminen koirallesi.

Nukan kanssa meidän harrastus alkoi Korkeavireen doboalkeiskurssista. Kurssille ilmoittautuessa oli tiedossa vain että koiran kanssa tehdään jotain temppuja isolla hassulla jumppapallolla. Oletus osui oikeaan heti ensimmäisellä tunnilla. Dobovälineillä olisi kuitenkin mahdollisuuksia tehdä vaikka millaisia erilaisia harjoituksia koiralle ja ohjaajalle. Doboharjoituksissa kehitetään tasapainoa, syviä lihaksia, lihaskuntoa, kehon hallintaa, koordinaatiota, ketteryyttä ja liikkuvuutta. Kehonhuolto niin koiralle kuin ihmisellekin on tärkeä osa dobon ideologiaa.

Dobo osoittautui hauskaksi tavaksi purkaa ylienergisen koiran tekemisen tarvetta ja samalla vielä itsekin saa hien pintaan ja ylläpidettyä omaa kuntoa. Koiran ja ohjaajan välinen kommunikointi kehittyy myös.



Kurssit ovat siitä hyviä, että koulutetut ohjaajat opastavat alkuun harjoittelussa ja koiran koulutuksessa. Ohjaaja onkin merkittävässä roolissa, koska hyvä ohjaaja motivoi ja saa sinut ja koirasi tuntemaan itsensä tervetulleeksi tunnille. Vaikka dobon parissa tehtävät eivät aina sujuisikaan odotetusti, kannattaa toilailuun ja koiran perseilyyn suhtautua huumorilla. Kurssilla pääsee kokeilemaan doboa myös edullisesti, koska kurssille mentäessä ei usein tarvitse omistaa vielä palloa tai lörppää, vaan tarvikkeiksi riittää liikuntavaatteet, koiralle namit, koiralle panta, koiran talutin, alusta (matto, joogamatto, pyyhe), vesipullo ja koiralle vesipullo.

Suosittelen ottamaan mukaan oman alustavan maassa tehtäville liikkeille esim yli-ali ja vatsaliikkeet. Alustana itse totesin joogamaton hyvin toimivaksi, koska se pysyy hyvin alustaa tai lattiaa vasten paikoillaan ja kädet eivät lipsu esim punnerruksissa. Joogamattoja saa ostettua hyvinkin edullisesti mm Tokmannilta, Prismoista tai Stadiumista. Joogamaton ei tarvitse olla se kallein malli dobossa. Minun joogamatto on Stadiumista hankittu.

Camilla Peura on kehittänyt lajin ja kirjoittanut Dobo-kirjan, josta saa hyviä ideoita harjoitteluun ja jossa opastetaan perusliikkeitä. Erilaisia liikkeitä ja treenejä voi helposti keksiä myös itse oman kuntotason ja koiran ketteryyden mukaan. Kun ei millään keksi miten koiran kanssa harjoittelisi, kirjasta löytyy myös valmiita treenikokonaisuuksia ja sitten voi saman tien aloittaa.



Lörppä on hyvä hankinta ja aionkin kirjoitella jossain vaiheessa enemmän juttua lörpästä. Lörppä on muuten tosi hassu nimenä :) Lörppiä voi kotiin hankkia myös kaksikin, jos doboilusta innostuu enemmän. Kahta lörppää voi käyttää niin että ohjaaja käyttää toista ja koira samaan aikaan toista lörppää. Ohjaaja voi myös tasapainoilla kahdella lörpällä niin että molempien jalkojen alla on lörppä.


Nukan aurinkotervehdys lörpällä
Pallon valinnasta on tulossa oma juttu myös ja dobopallo onkin monella ensimmäinen tavarahankinta kotiin. Dobopallon valinnassa huomioidaan  koiran ja ohjaajan koko, mutta kaikkein vaikeinta on valita minkä värisen pallon haluaa hankkia, koska värivaihtoehtoja on liikaa kivoja ja pitää myös miettiä miten pallo sopii sisustukseen. Dobopallot ovat kestäviä ja ne kestävät myös koiran kynnet. Pentujen naskalit ovat kuitenkin niin terävät, että pennun hampaille palloa ei kannata esitellä tahallaan eikä vahingossa.



Puolipallot eivät ole mitenkään pakollinen hankinta aluksi. Dobokirjassa on esitelty vain vähän liikkeitä, mitä voi tehdä puolipalloilla. En vielä omista puolipalloja itse, mutta kunhan saan ne jonkun ajan päästä hankittua itselleni, aion tehdä jutun ja näyttää teille mahdollisuuksia miten käyttää näitä dobotreeneissä. Puolipallot ovat myös kestävää materiaalia ja näitäkin löytyy ainakin neljässä eri värissä.


Nukka ja puolipallot
Omissa treeneissä kotona kuuntelena aina musiikkia Spotify:n kautta. Musiikki valikoituu fiiliksen mukaan ja venyttelyn aikana on kiva välillä kuunnella jotain rauhallista musiikkia.

Dobovälineitä ja kirjaa voi tilata netin kautta mm. täältä: Koulutustarvike

Iloa ja jaksamista syksyisiin iltoihin!

-Mirtsi ja Nukka "Nugetti"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti