tiistai 3. marraskuuta 2015

Dobopallon valinta

Minkä kokoinen dobopallo? Pienin dobopallo on 35cm (taitaa olla aika uusi koko) ja suurin 95cm, joten jokaiselle koiralle löytyy sopiva pallo. 35cm sopii mm chihuille ja suurin pallo jopa tanskandogille. Pallon tulisi olla ainakin 10cm korkeampi kuin koiran säkäkorkeus ja jos mietit kahden koon välillä, valitse suurempi. Ohjaajalle isompi pallo on helpompi varsinkin, jos ohjaaja itse on pitkä ihminen. 

Pallokoot (koko ilmoittaa halkaisijan): 35, 45, 55, 65, 85 ja 95 cm

Kuvassa 45,55,85 ja 95 + puudelilinssilude
Nukan säkäkorkeus on noin 37cm ja minulla on kotona 65cm pallo. Nukka pystyy tekemään hyvin myös 85cm pallolla, mutta sillä liikkeet ovat ehkä liiankin helppoja joskus. Nukka tekee hyvin myös 55cm pallolla, mutta minulle itselleni omaan treeniin 55cm dobopallo tuntuu ihan liian pieneltä, koska itse olen 170cm pitkä. Koiralle on olemassa myös liikkeitä, joissa pieni dobopallo olisi tarpeen mm koiravatsalihasliike. Tähän liikkeeseen Nukalle sopisi 35cm pallo hyvin, mutta mietin että kannattaako minun hankkia pikkupalloa, jos sillä vain harvoin tekisi muutamaa liikettä.

Pitkäselkäisille koirille pitää valita pallon koko niin, että koiran on mukava olla pallon päällä seisaaltaan. Mm gorgien ja mäyräkoirien dobopallon valintaan ei käy sääntö 10cm yli säkäkorkeuden. Pitkäselkäisillä koirille kannattaa pallo valita niin korvat nostetaan pystyyn ja siihen lisätään noin 10cm. Toki pitkäselkäisen koiran voi olla hankalampi tällöin oppia hyppäämään pallon päälle, kun pallo on korkeampi. Pallon päällä on kuitenkin enemmän pinta-alaa ja pitkäselkäinen koira pystyy tekemään enemmän temppuja. Esim kieppi ("ympäri pyörähdys kuin häntää jahdaten") ei onnistu turvallisesti pitkäselkäiseltä koiralta liian pienellä pallolla. Väitän turvallisuusriskiksi sen vuoksi, että ei ole tarkoitus että kieppiä tehdessään koira taipuu äärimmäisyyksiin jolloin esim kylkilihasten revähdysriski kasvaa. Kieppi on muutenkin haasteellisempi liikkeenä hyvin pitkäselkäiselle koiralle kun vertaa koiraan jonka selkä on keskipitkä.


Miksi tavallinen jumppapallo ei käy? Ovaalin mallinen pallo on parempi koiralle tasapainoharjoituksiin. Dobon idea ei muutenkaan ole että koira seisoisi missään tilanteessa yksin pallolla. Ovaalin mallista palloa on ohjaajan helpompi tukea kuin pallon mallista jumppapalloa, kun koira on pallon päällä. Jumppapallojen muovi on ohutta ja ei välttämättä kestä koiran kynsiä. Jos jumppapalloon tulee reikä se tyhjenee vauhdillan tai jopa pitää poksahdusmaisen äänen. Dobopallo tyhjenee rikkoutuessaan hitaasti. Dobopallon pinta on sellainen, että koiran tassuilla on pitoa ja jumppapallojen pinta saattaa olla koiralle liian liukas.  

Huomaa villakoiran kuono kuvassa


 Dobopallon käyttövinkkejä:

- Dobopallo kestää jopa 400kg. Dobopallo sopii liikuntavälineeksi isoillekin ihmisille.

- Dobopalloja tehdään kahdesta erilaisesta materiaalista: sileäpintaisempi paksumpi materiaali ja vähän ohuempi mattapintaisempi materiaali. Eri väriset pallot saattavat olla erilaista materiaalia. Olen kokeillut molempia materiaaleja ja pienen koiran tassuille näissä en huomaa mainittavaa eroa. Voisin kuvitella että ison koiran omistaja saattaa huomata eron paremmin, kun koirallakin on painoa enemmän. Muistan kuulleeni, että jos koiralla on pitkät karvat anturoiden välissä, saattaa mattapintaisempi pallomateriaali olla parempi vaihtoehto.
Pinkki dobopallo on mattapintainen ja muut pallot kuvassa sileämmällä pinnalla (kuvassa kiiltävät enemmän).
  
- Muista lyhentää koiran kynnet säännöllisesti. Pallo kuluu vähemmän jos kynsien leikkuun jälkeen lisäksi viilaat kynsiviilalla terävimmät kynnenreunat kynsistä.
 
- Älä jätä dobopalloa vahtimatta koirasi ulottuville ja jos kotona on kissoja, varo etteivät kissat oleile pallon lähellä. Kissan kynnet ovat kumimateriaalille kohtalokkaat. 

-Varmista ettei koirasi pääse koskaan hyppäämään pallolle ilman, että olet pitämässä pallon paikoillaan.

- Dobopallon voi pestä hyvin, mutta varo liuotinaineita. Esim miedonnettu astianpesuaine käy dobopallon pesuun.

- Olen kuullut että rikkoutuneen dobopallon saisi hyvin korjattua aineella, joka käy myös mm lasten täytettävien uima-altaiden korjaukseen. Korjauksen tekemisestä minulla ei ole omaa kokemusta.

- Dobopallon mukana tuleva pumppu on kömpelö käyttää ja itse täytän pallon pyörän pumpulla johon saa sopivan suuttimen. 

- Kompressori on paras ja nopein keino täyttää dobopallo!  

- Jos pallo on kylmässä, ilma tiivistyy sen sisällä ja pallo pienenee (esim jos jätät pallon kylmään autoon). Lämpimässä käy päinvastoin ja pallo muuttuu pinkeämmäksi. Huomioi tämä jos kuljetat omaa palloasi autolla treeneihin eri vuodenaikoina.

- Dobopalloa ei saisi säilyttää suoraan auringonpaisteessa. Aurinko saattaa pitkällä aikavälillä alkaa hapertamaan pallon materiaalia. Tähän mennessä oma dobopalloni asuu olohuoneessa ja varjossa.

- Dobopallolla voi treenata myös ulkona esim nurmikolla.

- Dobopallo kiinnostaa lapsia, joten kannattaa huomioida tämä jos sinulla on lapsia tai luonasi vierailee lapsia.

- Dobopalloa voi käyttää mm työtuolina tai sen päällä voi katsoa televisiota. Hupsista! Syvät lihakset saattavat tehdä töitä samalla... 

Ja lopuksi... Vaikeinta pallon valinnassa on valita väri, josta tykkäisi eniten! :)

- Mirtsi


torstai 29. lokakuuta 2015

Miten aloittaa doboharrastus? Tarvikkeet kotiin?

Suosittelen tutustumaan lajiin Dobo-lajin kotisivuilta Dobo - koiran kanssa kuntoon. Tähän kirjoitukseen en ala kirjoittamaan samoja tekstejä, kuin mitä löytyy jo valmiiksi Dobon sivustoilta lajikuvauksesta.

Alkuun todettakoon että dobo ei ole oikea lajivalinta, jos sinulla ja koirallasi ei ole yhtään huumorintajua, jos koette että kaikki pitää oppia heti ilman harjoittelua, jos et ole valmis vuodattamaan yhtään hikipisaraa, jos tiedät että jumppapallolta pehmeästi alas muksahtaminen on liian noloa itsetunnollesi tai jos sinua ei kiinnosta uusien taitojen opettaminen koirallesi.

Nukan kanssa meidän harrastus alkoi Korkeavireen doboalkeiskurssista. Kurssille ilmoittautuessa oli tiedossa vain että koiran kanssa tehdään jotain temppuja isolla hassulla jumppapallolla. Oletus osui oikeaan heti ensimmäisellä tunnilla. Dobovälineillä olisi kuitenkin mahdollisuuksia tehdä vaikka millaisia erilaisia harjoituksia koiralle ja ohjaajalle. Doboharjoituksissa kehitetään tasapainoa, syviä lihaksia, lihaskuntoa, kehon hallintaa, koordinaatiota, ketteryyttä ja liikkuvuutta. Kehonhuolto niin koiralle kuin ihmisellekin on tärkeä osa dobon ideologiaa.

Dobo osoittautui hauskaksi tavaksi purkaa ylienergisen koiran tekemisen tarvetta ja samalla vielä itsekin saa hien pintaan ja ylläpidettyä omaa kuntoa. Koiran ja ohjaajan välinen kommunikointi kehittyy myös.



Kurssit ovat siitä hyviä, että koulutetut ohjaajat opastavat alkuun harjoittelussa ja koiran koulutuksessa. Ohjaaja onkin merkittävässä roolissa, koska hyvä ohjaaja motivoi ja saa sinut ja koirasi tuntemaan itsensä tervetulleeksi tunnille. Vaikka dobon parissa tehtävät eivät aina sujuisikaan odotetusti, kannattaa toilailuun ja koiran perseilyyn suhtautua huumorilla. Kurssilla pääsee kokeilemaan doboa myös edullisesti, koska kurssille mentäessä ei usein tarvitse omistaa vielä palloa tai lörppää, vaan tarvikkeiksi riittää liikuntavaatteet, koiralle namit, koiralle panta, koiran talutin, alusta (matto, joogamatto, pyyhe), vesipullo ja koiralle vesipullo.

Suosittelen ottamaan mukaan oman alustavan maassa tehtäville liikkeille esim yli-ali ja vatsaliikkeet. Alustana itse totesin joogamaton hyvin toimivaksi, koska se pysyy hyvin alustaa tai lattiaa vasten paikoillaan ja kädet eivät lipsu esim punnerruksissa. Joogamattoja saa ostettua hyvinkin edullisesti mm Tokmannilta, Prismoista tai Stadiumista. Joogamaton ei tarvitse olla se kallein malli dobossa. Minun joogamatto on Stadiumista hankittu.

Camilla Peura on kehittänyt lajin ja kirjoittanut Dobo-kirjan, josta saa hyviä ideoita harjoitteluun ja jossa opastetaan perusliikkeitä. Erilaisia liikkeitä ja treenejä voi helposti keksiä myös itse oman kuntotason ja koiran ketteryyden mukaan. Kun ei millään keksi miten koiran kanssa harjoittelisi, kirjasta löytyy myös valmiita treenikokonaisuuksia ja sitten voi saman tien aloittaa.



Lörppä on hyvä hankinta ja aionkin kirjoitella jossain vaiheessa enemmän juttua lörpästä. Lörppä on muuten tosi hassu nimenä :) Lörppiä voi kotiin hankkia myös kaksikin, jos doboilusta innostuu enemmän. Kahta lörppää voi käyttää niin että ohjaaja käyttää toista ja koira samaan aikaan toista lörppää. Ohjaaja voi myös tasapainoilla kahdella lörpällä niin että molempien jalkojen alla on lörppä.


Nukan aurinkotervehdys lörpällä
Pallon valinnasta on tulossa oma juttu myös ja dobopallo onkin monella ensimmäinen tavarahankinta kotiin. Dobopallon valinnassa huomioidaan  koiran ja ohjaajan koko, mutta kaikkein vaikeinta on valita minkä värisen pallon haluaa hankkia, koska värivaihtoehtoja on liikaa kivoja ja pitää myös miettiä miten pallo sopii sisustukseen. Dobopallot ovat kestäviä ja ne kestävät myös koiran kynnet. Pentujen naskalit ovat kuitenkin niin terävät, että pennun hampaille palloa ei kannata esitellä tahallaan eikä vahingossa.



Puolipallot eivät ole mitenkään pakollinen hankinta aluksi. Dobokirjassa on esitelty vain vähän liikkeitä, mitä voi tehdä puolipalloilla. En vielä omista puolipalloja itse, mutta kunhan saan ne jonkun ajan päästä hankittua itselleni, aion tehdä jutun ja näyttää teille mahdollisuuksia miten käyttää näitä dobotreeneissä. Puolipallot ovat myös kestävää materiaalia ja näitäkin löytyy ainakin neljässä eri värissä.


Nukka ja puolipallot
Omissa treeneissä kotona kuuntelena aina musiikkia Spotify:n kautta. Musiikki valikoituu fiiliksen mukaan ja venyttelyn aikana on kiva välillä kuunnella jotain rauhallista musiikkia.

Dobovälineitä ja kirjaa voi tilata netin kautta mm. täältä: Koulutustarvike

Iloa ja jaksamista syksyisiin iltoihin!

-Mirtsi ja Nukka "Nugetti"

torstai 22. lokakuuta 2015

Pakaratreeni

Treenin tavoitteena on tehokas pakaratreeni kotona kehon omalla painolla doboilun merkeissä. Koiran kanssa tehtävät liikkeet toimivat lämmittelyliikkeinä ja mukavana puuhasteluna koiran kanssa. Tämä treeni ei ole koiralle kovin haastava vaan treenissä keskitytään treenaamaan omistajan tarakkaa ja reisiä. Treeniin voit saada aikaa kulumaan jopa tunnin oman kuntosi mukaan, mutta haasta itsesi ja yritä tehdä koko treeniosuus puoleen tuntiin tai alle (+ alku- ja loppuverkka ulkoilut) ja tiedät seuraavana päivänä että jaloista löytyy lihaksia. Sarjojen tauot pidä lyhyinä oman kuntosi mukaan ja jos syke nousee voit tarvittaessa aina vähän antaa sykkeen laskea ennen seuraavaa sarjaa. Vain puhtaat toistot lasketaan vaikka reisissä polttelisikin :)

10-20 min reipas ulkoilu koiran kanssa kävellen tai hölkötellen 

Koiran kevyet lämmittelyliikkeet: mihin olette tottuneet

1. Ympäri ympäri pompulla: koira kiertää pallon. Keskity itse hieman puristamaan pakaroita ollessasi irti pallon päältä. 3-5 kierrosta koiralle yhteen suuntaan ja suunnanvaihto. 2x koira kiertää  molempiin suuntiin

 2. Yli-ali perusversio tai nilkkaversio (haastavampi): 3-5 kierrosta koiralle yhteen suuntaan ja suunnanvaihto. 2x molempiin suuntiin. Jos koira on taitava koira voi mennä pallon ympäri ja aina mennä jalkojesi ali. Purista pakaroita rusinaksi ja työnnä lantiota ylös voimakkaasti yläasennossa. Pidä koko liikkeen ajan keskivartalon tuki. Älä rojahda alas vaan laske vartalosi aina hallitusti alas ala-asentoon.



 
3. Kyykyt lörpällä välillä koira palkaten: Koira on kiertänyt tarpeeksi ympäri. Aina alas mennessäsi vaadi koiralta jokin temppu ja palkkaa koira. Pyydä koiraa esim pysymään makuultaan tai istualtaan niin että ehdit itse tehdä pari kyykkytoistoa ja sitten vapauta koira. Koira oppii myös pitämään kontaktia liikkeesi aikana. Jos koiraa ei kiinnosta, keskity tekemään oma treeni. Pidä selkä suorana ja kyykkää mahdollisimman alas. Kehittää myös jalkojen hermotusta jos pääset kyykkäämään alemmas ja alemmas. Kyykyt voi tehdä myös leveämmällä asennolla jos sinulla on kaksi lörppää. Kyykkyjä teet 3 x 15-20 toistoa.






4. Askelkyykyt pallolta: Pidä toinen jalka pallon päällä ja selkäsi suorassa. Kyykkää alas niin että tunnet reisissä kevyesti venytyksen tunnetta. 3 x 15 toistoa molemmilla jaloilla eli yhteensä 90 toistoa. Hae rutistuksen tunnetta reisiin.



5. Kyykky leveällä haara-asennolla pallon päälle: 3 x 15-20. Pidä selkä suorana ja tuki keskivartalosta. Polvet ja varpaat osoittaa samaan suuntaa koko liikkeen ajan. Pylly osuu pallon päälle. Jos sinulla on iso pallo kotona, tee kyykyt esim matalalle jakkaralle tai rahille niin liike tuntuukin jossain. Yläasennossa lievästi ojenna lantiota eteen ja rutista pakaroita ja vasta sen jälkeen aloita uusi liike. Kyykkyliikkeen tehokkuus jää jokaisen liikkeen kohdalla saavuttamatta, jos fuskaat yläasennon viimeistelyssä. Hengitä sisään alas mennessä ja puhalla ulos noustessa.


Toisin kuin kuvan naikkosella niin muita kehotan pitämään suun auki...
... ja leun irti rinnasta.
 6. Lankku kädet pallolla ja jalkojen vuoronostot: 3 x 10 nostoa molemmilla jaloilla eli yhteensä kumpaakin jalkaa nostat 30 kertaa (yhteensä 60 toistoa). Keskity pitämään hyvä tuki keskivartalossa. Ei ole tärkeää saada nostettua jalkaa mahdollisimman korkealle. Yritä saada pakaralihasta rutistettua jalan noston yhteydessä.





 7. Lörpällä jalan loitonnus sivulle "kuseva koira": kädet tai polvet lörpällä. Kahdella lörpällä voit pitää kädet ja polvet molemmatkin lörpällä. Pidä hyvä tuki keskivartalossa ja niska suorassa katse lattiaan. Nosta toinen jalka 10 kertaa sivulle ja tunne rutistus pakaran sivussa.





8. Perusvatsat koira pallolla: 3 x 20 toistoa




Näin vatsat ovat hauskempia ja vinot vatsalihakset aktivoituu myös
10-20 min kevyt ulkoilu koiran kanssa kävellen tai hölkötellen 

Koiraa voi kevyesti vielä loppuverkata

Dobopallolla kevyet venyttely: pakarat ja reidet


Etureiden venytys ja yksi linssilude


Pakaran venytys


Takareiden venytys

Toivottavasti joku intoutuu kokeilemaan tätä peppujumppaa joskus kotona nyt kun illatkin pimenee ja  kasvaa kynnys lähteä kotoa salille :P


Kertoilkaa vaikka miten teidän treenit sujui!

-Mirtsi

maanantai 7. syyskuuta 2015

Puolimaraton ja agilityharkat samana päivänä

Meikäläinen ennen Uusi Lahti juoksun lähtöä



Ei sitä ihan rapakunnossa voi olla jos jaksaa puolikkaan juosta edes kerran vuodessa (näin uskottelen välillä itselleni). Tämä Uusi Lahti -juoksun puolikas 6.9.2015 jääkin ainoaksi puolimatkaksi tälle vuodelle. Tänä vuonna olen juossut aika vähän ja siksi en ole ilmoittautunut useampiin juoksutapahtumiin. En ole viitsinyt stressata juoksemisesta ja juoksukunnosta. Juokseminen on harrastus jota en koskaan halua lopettaa, koska siitä todella tulee hyvä olo. Juostessa voi kuunnella musiikkia josta tykkää tai suunnitella asioita kuten esim. mitä kirjoittaisin seuraavaan blogitekstiin. Hyvä juoksulenkki on vähän kuin terapiaa, jos on stressiä tai mieli apea. Kliseiseltä kuulostaa, mutta vaikeinta on yleensä laittaa ne lenkkarit jalkaan, mutta koskaan ei kotiovelle saapuessa kaduta että sai juostua edes muutaman kilometrin.


Nukka pääsi taas agilitytreeneihin, joihin onneksi päästiin myöhäisempään ryhmään, koska puolimaratonin takia en olisi ehtinyt agilitytunnille normaaliin aikaan. Vähän kyllä väsymys meinasi viedä voiton, mutta päästiin agitreeneihin kuitenkin. Nyt olen siirtynyt palkkaamaan Nukkaa enemmän lelulla kuin herkuilla ja Nukka on selvästi saanut vauhtia lisää. Nukka on tosi leikkisä tapaus ja agility on se mielestä entistä kivempaa kun saa repiä "lötköleluja". Ensin piti vaan keksiä oikeanlainen lelu. 

Nukka nauttii kesällä riippukeinussa olemisesta - Dobokoiran luonne erottuu tästä.

Pitää myös kehua meidän ohjaajaa Nooraa, joka on kärsivällinen ja joka osaa neuvoa koiran kasvatuksessakin, vaikka ongelma olisi kuinka omituinen. Ohjaaja on todella osaava, kun tuntee itsensä ja koiran tervetulleeksi tunnille, vaikka joka tunti koira saa hepulit, juoksee ja haukkuu ympäri kenttää ilman kontrollia ja omistaja pää punaisena yrittää keksiä miten milloinkin saisi koiransa kiinni. Jos Nooralla olisi mennyt hermot meihin, me ei enää käytäisi agilitytunneilla. Jos ohjaaja olisi neuvonut jonkin negatiivisen keinon hillitä koiran innokkuutta, koira ei enää nauttisi agilitystä enkä myöskään minä. Pisteet ohjaajan kärsivällisyydelle ja tilannehuumorintajulle! :D Pitääkin räpsiä joskus pari kuvaa myös agilitytunneista.

Seuraavassa kirjoituksessa yritän sitten päästä jo varsinaisista doboaiheista kirjoittamaan.

-Mirtsi

sunnuntai 30. elokuuta 2015

Tervetuloa seuraamaan DoboDog:in blogia

Blogi-idea syntyi, kun Googlasin dobo-aiheisia sivustoja. Niitä ei oikein löytynyt! Löysin ainoastaan Camilla Peuran sivut ja joitakin koira-aiheisia blogeja, joissa useimmissa esiteltiin miten lajia oli kokeiltu oman koiran kanssa. Tästä se ajatus sitten lähti. Tervetuloa seuraamaan ensimmäistä blogiani, jonka aiheena on dobo, doboilu, koirat ja kuntoilu.


Oman koirani kanssa on kotona ja tunneilla doboa harrastettu jo yli vuoden ajan. Laji ansaitsee minusta enemmän huomiota, koska se edesauttaa koiraa ja omistajaa pysymään paremmassa kunnossa. On tärkeää että vanhakin koira selviytyy rappusista. Hyväkuntoinen koiravanhuskin pysyy virkeänä ja leikkii mielellään. Huono kunto ja kivut ovat isoin syy koiravanhusten passivoitumiseen ja mm haluttomuuteen lähteä remmilenkeille. Vanhuus saavuttaa myös ihmisetkin. Hyvä lihaskunto ja tasapaino edesauttavat töissä jaksamista ja sekä ennalta ehkäisevät onnettomuuksia kuten talvella teillä liukastumisia.

Dobossa haastat oman kuntosi ja taitosi kouluttaa koiraa. Koirasi nauttii varmasti yhdessä harjoittelusta! 

Tähän blogiin aion kirjoittaa vinkkejä ja treenejä joita olen tehnyt ja joita voit kokeilla oman koirasi kanssa. Muistathan aloittaa koiran ohjaamisen aina koirasi ehdoilla. Dobotreenin tulee olla koiralle mieluisaa ja palkitsevaa. Voit haastaa kuitenkin itsesi ja oman kroppasi epämukavuusalueelle, koska ilman hikeä et voi kehittää parempaa lihaskuntoa tai kestävyyttä. 

-Mirtsi